Certificering brandmeldinstallatie AVL

By juli 24, 2019 Home

“Het ene project neemt meer tijd in dan het andere project. Onlangs hebben wij in samenwerking met diverse leveranciers de brandmeldinstallatie van het AVL volledig gecertificeerd. Een complexe onderneming die in totaal drie jaar in beslag genomen heeft.

Stefan Kamps, Engineer Elektrotechniek bij de afdeling Gebouwbeheer van het AvL legt o.a. uit waarom deze certificering zo belangrijk is en hoe wij in nauwe samenwerking deze klus hebben aangepakt.

Kun je uitleggen wat deze certificering inhoudt?
Een inspectiecertificaat is een wettelijk vereist certificaat vanuit het Bouwbesluit. Het certificaat is een verklaring dat de kwaliteit van een brandmeldinstallatie voldoet en borgt de samenhang tussen de bouwkundige, installatietechnische en organisatorische elementen in onze gebouwen.

Waarom is deze certificering belangrijk?
We zijn als instituut van overheidswege verplicht om dit certificaat te behalen. Tegelijkertijd vinden wij de veiligheid van patiënten en medewerkers natuurlijk van het grootste belang; brandmeldinstallaties redden levens en beperken schade. Al bij een kleine brand waarschuwen ze de mensen in het gebouw én de brandweer. De verhoging van de brandveiligheid die hiermee wordt bereikt, is belangrijk. Het was een hele uitdaging om dit goed voor elkaar te krijgen, gezien de vele gebouwen met verschillende functies die het AVL rijk is.

Hoe hebben jullie deze complexe klus aangepakt?
De afdelingen Gebouwbeheer, KAM (Kwaliteit, Arbo & Milieu) en het Bouwbureau hebben in nauwe samenwerking met huisleveranciers MM Techniek en Johnson Controls (voorheen Tyco) ervoor gezorgd dat onze brandmeldinstallatie in alle bouwdelen volledig is gecertificeerd en dat alles keurig is gedocumenteerd. Iedereen had hierin zijn eigen specialistische rol, maar ik wil graag de goede samenwerking tussen deze afdelingen en de huisleveranciers nog even speciaal benoemen. We hebben veel met elkaar én van elkaar geleerd en er samen voor gezorgd dat ons instituut weer een stukje bewezen veiliger is.

Wat is jullie volgende stap?
De volgende stap in dit proces is de certificering van de ontruimingsinstallatie (de slow-whoop en ‘gesproken woord’). Het streven is, om deze aan het eind van het volgende kwartaal geheel gecertificeerd te hebben.

Wij kijken terug op een mooi project waarbij wederom de kracht van samenwerking tot het beste resultaat leidt!”

Op de foto van links naar rechts: Dennis van ’t Padje (Johnson Controls), het nieuwe brandmeldpaneel, Robert Masson (MM Techniek) en Stefan Kamps (AVL)